Franse onderzoekers: inenting stopt vogelgriepverspreiding niet

News

Zelfs als in de Europese Unie wordt besloten om nu tot vaccinatie tegen vogelgriep over te gaan, zal dit verdere verspreiding op korte termijn niet voorkomen. Tot die conclusie komen Franse onderzoekers die op verzoek van de Europese Commissie en de landbouwministers onderzoek doen naar vaccinatie van pluimvee.

Volgens het Franse voedselveiligheidsbureau Anses is één van de vijf vaccins die wereldwijd beschikbaar zijn tegen het HPAI-virus goedgekeurd voor kippen in de EU. Dat vaccin dateert echter uit 2006 en is sindsdien niet meer bijgewerkt. Daarom is bescherming tegen de huidige virusstammen onzeker.

Bovendien duurt de opbouw van immuniteit na vaccinatie drie tot vier weken. Het is daarom niet geschikt als ‘noodvaccinatie’ in de nabije omgeving van uitbraken. In de EU wordt vaccinatie momenteel alleen gebruikt om zeldzame soorten in dierentuinen te behouden.

Vaccins in ontwikkeling

Volgens Anses moet een vaccinatiestrategie om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan ook eenden omvatten. Geschikte vaccins zijn in ontwikkeling, maar zullen dit seizoen nog niet klaar zijn voor de markt. Ook in Nederland wordt daar onderzoek naar gedaan.

Europa beleeft volgens EU-deskundigen momenteel ‘de meest verwoestende’ uitbraak van vogelgriep in zijn geschiedenis. Er zijn afgelopen jaar ongeveer vijftig miljoen vogels van besmette bedrijven uit voorzorg afgemaakt. Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte, waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn, of ze nou op bedrijven leven, in dierentuinen of in het wild. Het risico voor mensen om besmet te raken, geldt als laag.

Een jaar geleden hadden Duitse onderzoekers al gewaarschuwd voor de ergste uitbraak van vogelgriep in Europa ooit. Zij stelden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig ‘nog geen einde in zicht’ is.

This article originally appeared on https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/12/21/franse-onderzoekers-inenting-stopt-vogelgriepverspreiding-niet

Brian Jones

Author and owner of WantedDroid.com - scouring the internet for all the news related to Android. Contact me here: https://wanteddroid.com/contact/

Leave a Reply